miércoles, 19 de noviembre de 2014

La intolerància als aliments

La intolerància alimentària és una reacció a un aliment que pot ocasionar símptomes desagradables. L’única manera de prevenir una reacció és suprimir l’aliment en qüestió i mantenir una adequada salut intestinal.

La intolerància als aliments, també coneguda com a sensibilitat alimentària pot ser conseqüència a una reacció adversa de l'organisme a determinats aliments. En ocasions els aliments que ens provoquen el problema són aquells que mengem més regularment, inclòs els que més ens venen de gust i tenim més ansietat per menjar.

Símptomes de la intolerància alimentària

Els símptomes de la intolerància als aliments poden ser deguts a varis factors: una deficiència enzimàtica, per exemple la intolerància a la lactosa; sensibilitat a determinats compostos químics, per exemple les amines de la xocolata i de vi rosat que poden provocar migranyes;  o a una resposta immunològica. La producció d’anticossos, també coneguts com a immunoglobulines, és una de les formes de reacció del nostre organisme contra les substàncies que l’afecten adversament. La detecció dels anticossos específics IgG pot ser de gran ajuda a l’hora d’identificar aquells aliments que l’organisme no tolera.

Els símptomes més freqüents d’una intolerància alimentària són:

·   Trastorns gastrointestinals (dolors abdominals, estrenyiment, diarrea, inflamació, gasos, síndrome del colon irritable)
·        Processos dermatològics (acne, èczema, psoriasi, erupcions, urticària, picor)
·        Trastorns psicològics (ansietat, depressió, fatiga, nàusea, hiperactivitat)
·        Molèsties respiratòries (asma, rinitis, dificultat respiratòria)
·        Molèsties neurològiques (mal de cap, migranya, marejos, vertigen)
·        Altres (artritis, fibromiàlgia, articulacions inflamades)

Intolerància alimentària i obesitat

Persones obeses que no han respost als tractaments habituals per aprimar-se, en eliminar de la dieta aquells aliments pels quals tenien una sensibilitat més alta, han experimentat pèrdues de pes. Aquests casos estan referits i comprovats científicament. És per aquesta raó que es recomana incloure la prova d’intolerància alimentaria en les exploracions clíniques habituals i abans d’establir una dieta per tractar l´obesitat.

Test d’intolerància alimentària

A partir d’una petita mostra de sang obtinguda mitjançant una punció al dit, és possible mesurar els anticossos IgG específics pels aliments en sang.

Els aliments que analitzem són:
  • Cereals: blat, sèmola, gluten, avena, arròs, blat de moro, sègol
  • Nous i llegums: ametlla, nou de brasil, anacards, nous de cola, cacauets, soja, cacau, mescla de llegums (llenties, mongetes...)
  • Carns: vedella, pollastre, xai, porc.
  • Peix: mescla de peix d’aigua dolça (salmó, truites), mescla de marisc (gamba, cranc, musclos), mescla de peix blanc
  • Vegetals: bròquil, pastanaga, api, porro, mescla de pebrot (vermell, verd, groc), patata
  • Fruites: poma, raïm, grosella, mescla de meló i síndria, olives, taronja i llimona, maduixes, tomates
  •  Altres: llet de vaca, all, xampinyons, te, llevat, ou.

No hay comentarios:

Publicar un comentario